Filters
Sök

Om Ull

I över 10 000 år har människan tillverkat kläder av ull, och än idag har ingen lyckats skapa ett material som kan mäta sig med ullen och dess unika egenskaper.

TEMPERATURREGLERANDE: Ull innehåller mycket luft, vilket ger en isolerande effekt där värme hålls kvar i kallt klimat och leds bort i varmt klimat. Ullen tar upp och leder bort fukt som kroppen producerar. För att få maximal effekt bör ullplagget bäras närmast huden, vilket idag är bekvämt tack vare den mjuka merinoullen.

VÄRMANDE: Ull absorberar fukt, både i och mellan fibrerna, med upp till 30% av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Absorptionen startar en process i ullen som är värmealstrande. Detta ger den för ullen så speciella egenskapen att man känner sig varm och torr.

SJÄLVRENANDE: Ull innehåller Lanolin, ett fett, som stöter bort fukt i droppform. Vattenånga från kroppen passerar genom plagget och tar med sig smutspartiklar. Fibern innehåller också kreatin – en organisk syra, som bryter ner bakterier som annars skulle ge dålig lukt. Dessutom sker en ständig minimal rörelse i själva ullfibern vilket ger en mekanisk bortstötning av smutspartiklarna.

ULLSKÖTSEL: De självrenande egenskaperna gör att ull inte behöver tvättas lika ofta som plagg i annat material. Vädra plagget, gärna i fuktig väderlek, för att behålla det fint och fräscht länge. Ull tål hög värme men rörelserna vid tvättning får ullen att filta sig. Tvättmaskinens ullprogram tvättar ull skonsamt utan att gnida plaggen. Tänk på att vara försiktig vid handtvätt så att plagget inte gnuggas och filtas. Vår filtade redan krymta ull tvättas i ullprogram i 30 grader, och vår tunnare ull som är superwashbehandlad tvättas i 40 grader. Att använda ulltvättmedel är nödvändigt för att behålla ullens fina egenskaper. Andra tvättmedel innehåller enzymer som löser upp lanolinet och förstör ullen.

MJUKHET/GROVLEK – MIKRON: Olika djur och olika arter ger olika ullkvalitet. Merinofårets krusiga, mjuka ull ger en av de finaste kvaliteterna. Ullfiberns grovlek mäts i tusendels millimeter = mikron. Lägre mikrontal ger finare och mjukare ull.

Merinofårets krusiga, mjuka ull ger en av de finaste kvaliteterna. På Edursdotter använder vi två olika merinoullskvaliteter. Vår filtade ull är på 21,5 mikron och vår tunnare superwashbehandlade ull är på 19,5 mikron. Som en jämförelse var de ullplagg som tillverkades förr på ca 30–35 mikron. Dessa plagg var alltså betydligt grövre och kliade mot huden.
Den mjukare ullen är känsligare för nötning medan den grövre ullen ofta håller bättre, men det finns flera faktorer som påverkar hållbarheten, till exempel hur tätt tyget är stickat eller vävt (eller annan teknik). Olika kvaliteter passar alltså för olika ändamål. En ytterrock kan och bör ha mycket grövre ull än en hudnära jumper.